Megelőzésről és tüneti kezelésekről beszélgettünk dr. Kőhegyi Judit, a Zrínyi utcai Gyógyszertár szakgyógyszerészével, gyógyszertárvezetőjével.

Momo Média: Milyen tünetekkel jár az influenza?

Dr. Kőhegyi Judit: A közönséges náthával szemben az influenza esetében sokkal erőteljesebb tünetekkel kell számolnunk. Hirtelen magas lázzal, rossz közérzettel, izomfájdalommal jár, amelyhez még száraz köhögés is párosulhat. Az influenzát és a náthát is vírus okozza, azonban az előbbinek komoly szövődményei lehetnek, mint például a tüdőgyulladás.

Momo Média: Hogyan lehet megelőzni?

Dr. Kőhegyi Judit: Influenza elleni védőoltással lehet megelőzni. Szeptember-októberben már ajánlani szoktuk a beadatását. Az ÁNTSZ honlapján fent van, hogy ki az, aki jogosult az ingyenes védőoltásra.

Momo Média: Akár még most is fel lehet venni?

Dr. Kőhegyi Judit: Természetesen, de számolni kell azzal, hogy körülbelül két hét, amíg kialakul a hatása. Az oltásra kialakulhat válaszreakció a szervezetben, de ezek enyhe lefutásúak: kis hőemelkedéssel, izomfájdalommal járhat, valamint a szúrás helyén egy kis bőrvörösség kialakulhat. Ha bármi hevesebb reakció alakul ki az injekció miatt, orvoshoz kell fordulni.

Momo Média: Az oltáson kívül még milyen módon lehet megelőzni a betegséget?

Dr. Kőhegyi Judit: Fontos odafigyelni a kézhigiéniára, minél többször mossunk kezet. Valamint gyermekeknek és felnőtteknek is már augusztustól szoktuk ajánlani az immunerősítőket és a multivitamin készítményeket, ezzel is ellenállóbbá téve a szervezetet.

Momo Média: Ha már valaki elkapta az influenzát, hogyan tudja enyhíteni a tüneteket?

Dr. Kőhegyi Judit: Ha nem olyan komolyak a tünetek, akkor a gyógyszertárban is tudunk segíteni a betegen. A tüneteinek megfelelően, gondos kikérdezés után a megfelelő készítményt tudjuk ajánlani, így például különféle forróitalporokat, lázcsillapítókat, torokfertőtlenítőket, orrspray-t. A forróitalporok általában tartalmaznak lázcsillapítót, orrdugulás elleni hatóanyagot, de elérhető a gyógyszertárban olyan is, amelyben pluszban van még C-vitamin, antihisztamin vagy köptető is. Minden esetben felhívjuk a beteg figyelmét, ha a gyógyszertárban vény nélkül kapható készítményekre tüneteik nem javulnak 3 napon belül, akkor keressék fel a háziorvosukat!

Momo Média: Ezeket akár kismamák is szedhetik?

Dr. Kőhegyi Judit: Külön termékcsaládunk van a kismamák részére, amely vény nélkül kapható. Ezek gyógynövénytartalmúak és lehet akár a terhesség, szoptatás ideje alatt is alkalmazni. Természetesen mi csak az enyhe tüneteket tudjuk csökkenteni ezekkel a készítményekkel, ha komolyabbak a tünetek, mindenképpen forduljanak orvoshoz!