Az allergiás megbetegedésekkel kapcsolatban kaptunk hasznos tanácsokat dr. Kőhegyi Judittól, a Zrínyi utcai Gyógyszertár szakgyógyszerészétől, gyógyszertárvezetőjétől.

Momo Média: Mi az allergia?

Dr. Kőhegyi Judit: Egyszerűen megfogalmazva az immunrendszer túlzott válaszreakciója, amely normál körülmények között semmilyen tünetet nem okozna.

Momo Média: Milyen tünetekkel járhat?

Dr. Kőhegyi Judit: Bőrelváltozásnál kiütések jelennek meg, tulajdonképpen begyullad a bőrünk, és válaszreakcióként viszketni kezd. Ha egy allergiás rhinitisről, szénanátháról beszélünk, garatviszketéssel, orrfolyással, könnyezéssel, tüsszögéssel kell számolnunk. Nagyon súlyos esetben (mint például, ha valaki allergiás a darázscsípésre), a beteg légútjai elzáródhat, úgynevezett anafilaxiás sokkot kaphat,keringése összeomolhat amely esetben sürgős kórházi segítségnyújtásra van szükség.

Momo Média: Hogyan mutatható ki, hogy pontosan mire allergiás az illető?

Dr. Kőhegyi Judit: Kórházi körülmények között zajlik a vizsgálat. A legegyszerűbb a Prick teszt, amikor az alkarra visznek fel a különböző mintákat, és figyelik, hogy melyik vált ki allergiás reakciót. Emellett létezik olyan eljárás, amelynek során a vérből mutatják ki, hogy pontosan mire allergiás az illető. Illetve van otthoni használatra szolgáló teszt is, amelyet a gyógyszertárban meg tudnak vásárolni.

Momo Média: A tüneteket hogyan lehet enyhíteni?

Dr. Kőhegyi Judit: Megelőzni az allergiát nem tudjuk, de a tüneteket szépen lehet enyhíteni. Mivel jön a pollenszezon, érdemes figyelni a WHO honlapján lévő pollentáblázatot, illetve az Országos Közegészségügyi Központ oldalán pedig az aktuális napi pollenmennyiséget is mutatják. Emellett érdemes még figyelni a keresztallergiákra is, amelyet a Zrínyi Patika facebook oldalán is megtalálnak.

A tünetek enyhítésére léteznek különféle antihisztaminok, amelyek tabletta formájában is bejuttathatók a szervezetbe, de akár orrcseppként, szemcseppként is használhatóak. Az antihisztamint tartalmazó orrsprayket egész szezonban tudják alkalmazni. Ha nagyon be van dugulva a páciensnek az orra, egy dekongesztáns orrspray-t szoktunk ajánlani, de azt 5-7 napnál tovább nem szabad használni. Megelőzésképpen, egész szezonban szoktunk ajánlani speciális orrmosó folyadékot, amelynek segítségével a pollent kimossuk az orrüregből. Ha már súlyosabbak a tünetek, füll-orr-gégészhez kell fordulni, és ő tud szteroidtartalmú orrspray-t felírni, vagy ha fulladásos tünetek is vannak, akkor inhalációs készítményeket ajánlani. Emellett van még egy speciális SIT terápia, amelyet szintén az orvos tudja felírni receptre.
A bőr elváltozásaival általában mindig bőrgyógyászhoz szoktuk a beteget küldeni. Ha nagyon súlyosak a tünetek, akkor egy szteroidos krémet írnak fel receptre. Enyhébb tünetek kezelésére antihisztamin tartalmú krémek szolgálnak, melyeket meg tudják a gyógyszertárban vásárolni.
Természetesen a kismamák számára külön készítményeket tudunk ajánlani.

Momo Média: Még mit ajánlana az allergiásoknak?

Dr. Kőhegyi Judit: Ha tudja, hogy mire allergiás a beteg, akkor azokat az allergéneket kerülni kell. Pollenallergiában szenvedőknek azt javasoljuk nekik, hogy többször mossanak hajat, akár naponta is. Reggel vagy este szellőztessenek, hiszen akkor a legkisebb a pollenkoncentráció, valamint hepaszűrős porszívó alkalmazását ajánlom, ezen kívül ha légkondícionálót használnak, a megfelelő szűrővel legyen az is ellátva. A vizes ruhákat ne a szabadba teregessék, hiszen azok is összegyűjtik a polleneket. Ha lehetőség van rá, akkor szárítógéppel szárítsák a ruhákat pollenszezonban. A szőnyegek helyett pedig jól mosható padlózat javaslott. Háziporatka allergia esetén érdemes beszerezni speciális paplant és ágyneműhuzatot is. Valamint, ha állati szőrre allergiás, akkor a házból kerüljön ki a házi kedvenc.

Momo Média: Milyen új lehetőségek vannak az allergiakutatásában, – kezelésében?

Dr. Kőhegyi Judit: Angliában már létezik egy új telefonos applikációnak a prototípusa, amely Noose névre hallgat. Egy otthonunkra kihelyezett szenzor segítségével az applikáció mérni tudja a pollenkoncentrációt, illetve jelezni tudja, hogy mikor vette be a személy a gyógyszerét, visszajelzéseket lehet küldeni, hogy milyen tünetei voltak aznap. De ez még a jövő zenéje…